Roskilde Flygtningevenner er på Facebook
Facebook-gruppen er tænkt som et uformelt forum, hvor vi kan dele billeder og oplevelser eller fortælle om kommende aktiviteter via links til hjemmesiden.
Man skal være medlem af gruppen for at slå noget op – men opslagene kan også ses af andre end gruppens medlemmer.
Hvis man står for at planlægge en aktivitet, kan man eventuelt supplere med kort info på Facebook og et link til hjemmesiden, hvor der findes yderligere information om, hvordan man som frivillig kan tilmelde sig. Den komplette oversigt over aktiviteter vil findes på hjemmesiden, ikke på Facebook.
https://www.facebook.com/groups/1570417586529841/
Café åbnet med liv og sjæl
Over 100 gæster havde fundet vej til den nye café i Kurhuset torsdag aften. Der var beboere fra asylcentret, danskere og flygtninge fra andre steder i Roskilde i en skøn blanding. Mary og hele cafegruppen havde haft travlt med at gøre alt klar til åbningen. Mary fortæller:
”Det var en åbning over forventning, og alle så ud til at have det godt. Der var spontane indslag med musik, en dreng der sang, en pige der sang, en dans med en pige og Lars som fordansere. Der blev holdt taler og informeret fra aktivitetsgrupper, der blev annonceret vores næste event, “the Choir” annoncerede efter sangere til koret i Rabalderstræde, og der blev solgt kaffe, te og kage i lange baner. Der var udfordringer med strøm, propperne sprang to gange, og der var lidt begyndervanskelighed med kageudskæringen. Men hvor blev det klaret fint, og ingen manglede noget.”
Har du lyst at give et nap med i cafeen, så kontakt Mary, .
Se flere billeder her.
Danskere og flygtninge spiser sammen
Efterår er tid til indendørs hygge. Efter en sommer med petanquebanen som omdrejningspunkt for uformelt samvær er Introgruppen nu rykket indenfor og arrangerer madlavning og spisning sammen med beboere i Kurhuset. Det sker i de køkkener, som beboerne er grupperet omkring. Ideen er, at det på den måde bliver mere overskueligt at deltage, selv om man måske mest har lyst til at isolere sig inde på sit værelse, fordi man er bekymret for fremtiden og for familien derhjemme. Efter tre søndage i Kurhuset inviteres beboerne til fællesspisning i lokalområdet nær centret. Har du lyst at høre mere om denne aktivitet, så kontakt Tom fra Introgruppen, .
Spil fodbold med flygtninge
Gruppen ’Motion og udflugter’ søger to flygtningevenner til fodbold den første lørdag i hver måned kl. 10.30 til ca. 12.00 på Darupvej 50 A. Her har fodboldklubben Røde Stjerne et tilbud til voksne om at spille fodbold uden at være tilmeldt et fast hold. Ud over at få et par hyggelige timer sammen med nogle flygtninge og andre fodboldglade mennesker hjælper du også med kørsel til og fra Darup. Kontakt: Karen, .
Fredagshygge i bofællesskab
Sonia fortæller: Fredag den 14. august havde vi i bofællesskabet Svalin besøg af ni skønne mennesker fra Kurhuset. Vi fik snakket mange sprog, spist kage, spillet rundbold, hoppet på trampolin og spist aftensmad sammen. Det var en skøn aften i selskab med mennesker fra hele verden. Jeg tror gerne vi vil invitere flygtninge på besøg igen. Det var en meget givende eftermiddag/aften for os alle.
Petanque for alle
Sommeren igennem har petanque været en dejlig fælles aktivitet for flygtninge og flygtningevenner. Efter at Introgruppen sammen med nogle af beboerne satte banen ved Kurhuset i stand, har den hver mandag aften været et hyggeligt og uformelt samlingspunkt for børn, unge og voksne.
Dejlig tur med Sagafjord
138 glade mennesker var på tur med Sagafjord mandag den 1. juni. Tak til Winnie Dahl og skibets besætning, som velvilligt gav en gratis sejlads med kaffe og kage. Tak til Arriva, som sørgede for gratis transport til og fra centret. En skøn blanding af børn, unge og voksne deltog i turen. Flest fra Kurhuset, inklusiv Kvindeafdelingen fra Kongelunden, men også nogle familier, som har fået opholdstilladelse i Roskilde. Og nogle flygtningevenner og en håndfuld medarbejdere fra Røde Kors. Alle havde en dejlig eftermiddag i sol og blæst.
Børnetegninger på Roskilde Bibliotek
Flygtningebørns tegninger var udstillet på Roskilde Bibliotek 29. maj – 13. juni. Det var Alis, der tog initiativ til udstillingen. Til ferniseringen bød biblioteket på kaffe, kage, saftevand og frugt til stor fornøjelse for flygtningebørn, mødre og venner.
Folkedans i Kurhuset
Nogle af beboerne i Kurhuset hyggede sig søndag den 31. maj med dans til tonerne fra Knuds harmonika og andre instrumenter fra den danske spillemandstradition.
Cykler modtages med tak
Den nyetablerede cykelbutik i Kurhuset kan næsten ikke følge med efterspørgslen. Vil du donere en cykel, så kommer vi og henter den. Kontakt Leif, .
Børnetegninger på Roskilde Bibliotek
Flygtningebørns tegninger var udstillet på Roskilde Bibliotek 29. maj – 13. juni. Det var Alis, der tog initiativ til udstillingen. Til ferniseringen bød biblioteket på kaffe, kage, saftevand og frugt til stor fornøjelse for flygtningebørn, mødre og venner.
Folkedans i Kurhuset
Nogle af beboerne i Kurhuset hyggede sig søndag den 31. maj med dans til tonerne fra Knuds harmonika og andre instrumenter fra den danske spillemandstradition.
Cykler modtages med tak
Den nyetablerede cykelbutik i Kurhuset kan næsten ikke følge med efterspørgslen. Vil du donere en cykel, så kommer vi og henter den. Kontakt Leif, .
Udflugt til Munkholmbroen
En gruppe beboere fra Kurhuset var sammen med flygtningevenner på en lille udflugt til Munkholmbroen torsdag den 21. maj. Fiskerne ved broen var spændende at kigge på, så nu drømmer nogle af beboerne om egen fiskestang.
Vellykket tur til Lejre
Haglbyger og blæst kunne ikke ødelægge den gode stemning, da omkring 35 børn og voksne fra Kurhuset og 11 flygtningevenner drog på tur til Lejre Museum søndag den 17. maj. Turen gik gennem det smukke landskab omkring Kattinge, og ved museet fortalte naturvejleder Charlotte Madsen om det historiske område. Efter en tur op på Prinsessens gravhøj fik børn og voksne kort, som de kunne dekorere med blomster og blade fra naturen. På vej retur blev alle våde, men heldigvis kunne man varme sig på kaffe, te og Carstens hjemmebagte kringle. Se billeder og historier på Facebook: https://www.facebook.com/groups/1570417586529841/
Unge mænd fik sjov udfordring med kort og kompas
Lørdag den 16. maj havde Roskilde Flygtningevenner i samarbejde med Roskilde Orienteringsklub sat to baner op til orienteringsløb omkring Kurhuset: En lille bane til børnene lige omkring bygningerne og en lidt længere på 3 km for voksne. Det våde vejr holdt nok mange beboere inden døre. Men Hannan, Alan og Ismal syntes, at udfordringen med kort og kompas var sjov. Nu er banerne klar til at blive sat op igen en anden gang, hvor vejret forhåbentlig er bedre.
Hannan klipper sidste post på orienteringsløbet.
Dansk for nye Roskildensere
Flygtninge, der har fået opholdstilladelse og skal bo i Roskilde fremover, starter i en midlertidig bolig. Roskilde Kommune har købt og lejet sig ind mange forskellige steder, heriblandt den gamle overlægebolig på Søndre Allé 5, som ligger lige bag Kurhuset. Her tilbyder en gruppe af folkene fra vores Sprogcafé nu dansktræning og lektiehjælp hver mandag. Det er beboerne meget glade for.
Petanquebane sat i stand
Lørdag den 9. maj tog en gruppe flygtninge og flygtningevenner fat med hakke, skovl og rive og retablerede den ene halvdel af petanquebanen ved Kurhuset. Trods regnbyger havde alle en hyggelig eftermiddag. Der var tid til en kaffepause undervejs, og bagefter blev banen indviet med et slag petanque.
Ung mand fik en flygtningeven
Katja fra Langå skrev til os om en ung mand fra Eritrea, der havde fået opholdstilladelse og skulle flytte fra Langå til Roskilde, hvor han gerne ville have en dansk kontaktperson. Torben fortæller: ”Jeg var i går for første gang ude at hjælpe Nasser med dansklektier fra sprogskolen, ringe til Rejsekortet og snakke en masse dansk. Fortsætter formentlig cirka en gang ugentlig. Han er vældig sød og ivrig.” Nasser bor i en af de midlertidige boliger, Roskilde Kommune har på Sct. Hans.
Danskcafé-fornyelse
Danskcaféen er flyttet tilbage til Loungen og har ændret tider. Hvis du går på arbejde om dagen, har du nu mulighed for at kigge indenfor i cafeen onsdag eller torsdag kl. 19-21. Der bliver plads både til uformelt samvær, kaffedrikning og samtale. Tirsdag foregår det stadig kl. 15.30-17.30. Som noget nyt tilbyder dansk-gruppen også samtale på engelsk om onsdagen. Kontakt: Alma,
Tekstilværksted i eget lokale
Mange af beboerne er glade for at komme i tekstilværkstedet, som nu har fået sit eget (midlertidige) lokale. Der er også kommet flere hænder med i gruppen, der syr, strikker, hækler og reparerer tøj sammen med beboerne hver tirsdag og onsdag. Kontakt: Alis, .
Dejlig skovtur i Boserup Skov
Knap 20 flygtninge og en håndfuld flygtningevenner havde søndag den 19. april en skøn udflugt til Boserup Skov. Der var lege og orienteringsløb for voksne og børn, kaffe på Traktørstedet, bål og snobrødsbagning. Og foråret viste sig fra sin bedste side med høj sol, blå himmel, lysegrønne blade og blomstrende anemoner.
Roskilde Flygtningevenner nomineret til Fællesskabsprisen
Sidste år blev godt 1200 enkeltpersoner, grupper og foreninger nomineret til Fællesskabsprisen, og 10 af dem modtog prisen. I år har Sonia nomineret Roskilde Flygtningevenner til Fællesskabsprisen.
Du kan læse mere om Fællesskabsprisen her: http://faellesskabsprisen.dk/om-prisen/
Praktik til flygtninge søges
Kender du en virksomhed, der vil tilbyde en asylansøger at komme i praktik? Det typiske forløb er 13 uger med 10-15 timer om ugen. Asylansøgernes kompetencer spænder vidt. Der kan for eksempel være bilmekanikere, frisører, forskere og IT-uddannede. Læs mere her.
Danskcafé-fornyelse
Danskcaféen er flyttet tilbage til Loungen og har ændret tider. Hvis du går på arbejde om dagen, har du nu mulighed for at kigge indenfor i cafeen onsdag eller torsdag kl. 19-21. Der bliver plads både til uformelt samvær, kaffedrikning og samtale. Tirsdag foregår det stadig kl. 15.30-17.30. Som noget nyt tilbyder dansk-gruppen også samtale på engelsk om onsdagen. Kontakt: Alma,
Tekstilværksted i eget lokale
Mange af beboerne er glade for at komme i tekstilværkstedet, som nu har fået sit eget (midlertidige) lokale. Der er også kommet flere hænder med i gruppen, der syr, strikker, hækler og reparerer tøj sammen med beboerne hver tirsdag og onsdag. Kontakt: Alis, .
Dejlig skovtur i Boserup Skov
Knap 20 flygtninge og en håndfuld flygtningevenner havde søndag den 19. april en skøn udflugt til Boserup Skov. Der var lege og orienteringsløb for voksne og børn, kaffe på Traktørstedet, bål og snobrødsbagning. Og foråret viste sig fra sin bedste side med høj sol, blå himmel, lysegrønne blade og blomstrende anemoner.
Fodbold i solskin
En gruppe studerende fra University College Sjælland inviterede lørdag den 4. april flygtninge til fodboldkamp på boldbanerne ved Sct. Jørgens Skole. Unge syriske mænd var de første på banen, men i løbet af eftermiddagen kom også børnefamilier til, og der blev udvekslet både fodboldtricks og opskrift på kanelsnegle. De studerende havde sørget for fodbolde, så flygtningene selv kan spille fodbold en anden dag. Roskilde Flygtningevenner har aftalt med skolen, at de må bruge boldbanerne om aftenen og i weekenderne.
Studerende og flygtninge havde en god dag med fodbold i højt solskin.
Mad og bordtennis i Ibsgaarden
Bofællesskabet Ibsgaarden havde inviteret flygtninge til at spise med søndag den 22. marts. Henrik fortæller: ”Vi havde en rigtig god dag med 14 gode mennesker fra centret. Vi fik lavet mad sammen og spillet bordtennis, spillet fodbold og snakket og grint. Der blev checket mail og facebook og gået ture.” Der er aftalt et nyt arrangement 9. april.
Kvinder hjælper kvinder
En særlig mail ud til netværkets kvinder i sidste uge gav hurtigt resultat: Mary meldte sig som personlig cykeltræner for den somaliske kvinde Farhiyo, der gerne vil lære at cykle. Og fire kvinder meldte sig til at være med i mandagscafeen i Kvindeafdelingen.
Familiehyggedag
Danske familier og flygtningefamilier havde en hyggelig eftermiddag i Sognegården søndag den 15. marts. Her var lege og spil, hvor man kunne vinde præmier. Vi sang Mester Jakob sammen, og efter en kop kaffe eller saftevand med hjemmebagt kage blev de nye spil afprøvet. Legetøjet var indsamlet af Lions i Greve og skoleelever i Roskilde.
Fiskedam var en af de lege, hvor man kunne vinde legetøj.
Se flere billeder her.
Motion er godt
23 flygtninge havde meldt sig, og flere stod på venteliste til løbeturen lørdag morgen den 7. marts, da Roskilde Motion inviterede til sæsonstart på ’løbeskolen’, hvor man mødes på havnen og løber 5 km. Nogle af de tilmeldte kom ganske vist til at sove over sig, men de 30 par brugte løbesko, som Kirsten havde indsamlet, fik alligevel hurtigt ben at gå på, og alle havde en dejlig formiddag. Nogle af de unge kan fortsætte på etablerede løbehold, mens andre skal starte på begynderholdet. Løbeklubben mødes hver mandag, onsdag og lørdag. Normalt skal man betale et kontingent for at være med, men Roskilde Motion har inviteret beboerne fra Kurhuset til at deltage gratis.
Unge fik en god fredag aften
Oscar var hurtig i vendingen, da vi med dags varsel fik tilbudt gratis billetter til flygtninge, som ville opleve Roskilde Teaters ’teaterkoncert’ på Lynghøjskolen fredag aften. Fire unge mænd ville gerne med, og det passede lige med, hvad han kunne have med i sin bil. Desværre for Oscar gik han selv glip af forestillingen, da han ville være så flink at hente tre andre beboere, men ikke kunne nå tilbage, inden dørene til salen blev lukket. Men de fire unge mænd havde en herlig aften.
Dansk Vandrelaug inviterer flygtninge på tur
Mandag den 16. marts inviterede Dansk Vandrelaug på en gåtur med indlagte historier om Roskilde.
Samvær og mad
Snakken går så godt, mens man snitter grønsager og rører i sovsegryder. En gruppe flygtninge og danskere havde en hyggelig søndag den 1. marts, hvor de lavede frokost og spiste sammen. Det var bofællesskabet Kæphøj, der inviterede i samarbejde med Roskilde Flygtningevenner.
Der tilberedes frokost i bofællesskabet Kæphøj.
Se flere billeder her.
Computere til flygtninge
Så snart vi fik melding fra Røde Kors om, at der var installeret internet i Kurhuset, afleverede Roskilde Flygtningevenner sidst i februar de første 20 af de computere, vi har indsamlet og sat i stand. 12 af dem blev straks installeret i opholdsrummet, og de øvrige vil blive fordelt rundt i huset.
De indsamlede computere er sat op i opholdsrummet, hvor der nu også er internetforbindelse.
Stor opfindsomhed og lærelyst
Billedlotteri, hjemmelavede plancher og Iphones er blot nogle af de mange remedier, som lær dansk-gruppen har taget i brug for at hjælpe de nye beboere i Kurhuset i gang med det svære danske sprog. Opfindsomheden er stor, og de danske deltagere deler viden og ideer på kryds og tværs. ‘Eleverne’ er til gengæld topmotiverede og ivrige efter at lære. Og med fælles hjælp samt lidt medbragt saftevand og hjemmebag får begge parter en god oplevelse. Læs de fine beretninger på Facebook https://www.facebook.com/#!/groups/1570417586529841/.
Lær dansk foregår tirsdag, onsdag og torsdag kl. 15.30-17.30.
Se flere billeder her.
Vellykkede basarture
De to første ture til basaren ved stationscentret var vellykkede. Når man går ved siden af hinanden, får man en god snak undervejs – på den blanding af sprog, som man nu kan gøre sig forståelig på. Og de nye beboere var glade for at finde de varer, som ikke er almindelige på supermarkedets hylder i Danmark. Læs historierne på Facebook https://www.facebook.com/#!/groups/1570417586529841/.
I basaren kan man finde madvarer, som ikke er almindelige på hylderne i supermarkedet.
Tøjcontainer ved Kurhuset
Røde Kors har fået opstillet en tøjcontainer ved Kurhuset. Her kan du aflevere tøj og sko, som du vil donere til flygtninge. Legetøj, køkkengrej mm. skal afleveres på kontoret. Læs mere her.
Roskilde Flygtningevenner har fået et logo
Når vi laver opslag om aktiviteter for flygtninge, er det godt, hvis de er genkendelige i layoutet. Lars Fenger, som er medlem af styregruppen og tidligere har arbejdet som grafiker, har tegnet et logo til os.
Flygtningebørn til dansk fastelavn
Danske børn og flygtningebørn slog sammen katten af tønden på Sct. Jørgensbjerg søndag eftermiddag den 15. februar. Og to af drengene fra Kurhuset kunne efterfølgende smykke sig med titlen af kattekonge og kattedronning. 26 børn og voksne fra asylcentret deltog i det lokale arrangement, som Sct. Jørgensbjerg Kirke stod bag. Sus og Helga fra Roskilde Flygtningevenner fulgte gruppen derhen. Omkring halvdelen af flygtningene valgte at gå med ind i kirken, mens den anden halvdel gik en tur på havnen, indtil fastelavnsløjerne begyndte. De var glade for at få en oplevelse uden for asylcentret.
Se flere billeder her
http://sn.dk/Roskilde/Kirke-inviterede-asylboern-til-toendeslagning/artikel/468985
Lær dansk – et tilløbsstykke
Alma fortæller om tirsdag den 10. februar i Kurhuset: “Hold da op! Det var spændende og sjovt. Vi var 5, og de var over 40. Der var fuld gang ved alle borde i opholdsstuen. Ved mit bord var der et par kinesere og flest fra Syrien, de fleste voksne, men også unge og indimellem børn – de løb mere rundt. De ville lære tal, bogstaver, ugedage, navne på mad, almindelige fraser, navne på alt muligt brugbart…
Vi var der i to timer, men det var hårdt til sidst for alle, tror jeg (dog ikke kineserne, de kunne vist fortsætte i det uendelige). Ved de andre borde så jeg ud af øjenkrogen, at der var gang i billedlotteri eller lignende. Jeg glemte at spørge Ea, om hun havde taget nogle billeder.” Læs mere…
Lær dansk-tilbuddet kører tirsdag, onsdag og torsdag. En gruppe på omkring 20 fra netværket står for denne aktivitet.
Møbler til opholdsrummet
Mandag eftermiddag gik der en mail ud i netværket, om nogen kunne hjælpe med en stor trailer til at flytte et læs møbler, som Claus havde skaffet til asylcentret. To en halv time senere havde Carsten meldt sig. Tirsdag var Claus og Carsten ude på centret med syv borde og 29 stole, som ikke længere skal bruges på Roskilde Sygehus, men er i fin stand og kan gøre god nytte i opholdsrummet på asylcentret.
Outletten er åbnet
Tirsdag den 10. februar åbnede det lille outlet med tøj og andre ting, som Roskildeborgerne har doneret til Røde Kors. Køen var lang og stemningen høj. Mange medlemmer af Roskilde Flygtningevenner har meldt sig til at hjælpe Røde Kors’ lokalafdeling med at holde åbent tre gange om ugen.
Flygtninge glade for intro til byen
Lørdag den 7. februar havde Introgruppen igen arrangeret en tur til bymidten, hvor en gruppe flygtninge fulgtes med frivillige fra Roskilde Flygtningevenner og fik en god snak undervejs. Tak til Gimle, som igen bød på kaffe og te, så man kunne få varmen på tilbagevejen.
Mogens fortæller om Domkirken, som gruppen kom forbi på vej op til Stændertorvet. Se flere billeder her…
Tur til Roskilde Bibliotek
Introgruppen inviterede torsdag den 5. februar på en tur op til biblioteket. Vi havde hørt, at der var stor efterspørgsel, ikke mindst fordi flygtningene gerne ville have mulighed for at benytte bibliotekets netcafé (der er endnu ikke internetforbindelse i Kurhuset). Men informationen om turen nåede desværre ikke ud til alle, så det blev en lille flok, der travede afsted i det fine solskinsvejr. Undervejs blev de spontant inviteret på kaffe i Pipers Hus. Der vil blive arrangeret flere besøg på biblioteket.
En lille flok flygtninge havde en dejlig tur til biblioteket sammen med frivillige fra Roskilde Flygtningevenner.
Tekstilværksteder
Vi indsamler symaskiner, stof, garn mv. til et tekstilværksted på centret. Symaskiner, stof mm. modtages gerne – se under Aktiviteter.
På Musicon har en ny forening etableret et åbent værksted, hvor man kan arbejde med tekstil og meget andet. Her vil flygtningene også være velkomne.
Tv, dvd, playstation mm.
Vi indsamler udstyr, som kan bruges til at se tv og film eller spille spil – se under Aktiviteter.
Vellykket gåtur til bymidten
Første møde med de nyindflyttede flygtninge var en vellykket gåtur til bymidten lørdag den 24. januar. Fra Kurhuset gik man i mindre grupper op til Stændertorvet og videre ad Skomagergade. Nogle fik et lille kig ind i Domkirken på vejen. Gimle bød på gratis te og kaffe, så alle kunne få varmen inden turen tilbage til Sct. Hans. Familier med små børn kunne tage bussen tilbage (tak til alle, der donerede klippekort!), mens andre valgte at gå hele vejen. Der blev snakket på kryds og tværs, og selv om det var hundekoldt og sneede lidt, havde alle haft en dejlig oplevelse.
Legetøj fra unge i Greve
Ungdomsafdelingen i Lions Club Greve har doneret ca. 6 flyttekasser med indsamlet legetøj til Roskilde Flygtningevenner. Vi siger tak og glæder os til at give det videre til de børn, der flytter ind på centret.
Barnevogn til nybagt flygtningemor
En sen aften i december fik vi en mail fra Røde Kors. En nybagt mor var lige flyttet ind sammen med sin lille datter, som hun fødte for en måned siden i Center Sandholm. Hun manglede en barnevogn til den lille. Næste morgen gik der bud til alle i netværket Roskilde Flygtningevenner: var der mon nogen, som kunne skaffe en barnevogn? Inden kl. 12 samme dag var der skaffet to barnevogne samt tilbud om dyner, babytøj, legetøj mm. Og et medlem, som selv er på barsel med et lille barn, tilbød at danne en mødregruppe.
Links til avisartikler
-
Roskilde Avis, 24. januar 2015: “Flygtninge får mange venner”
-
Roskilde Avis 10. december 2014
-
Forside Dagbladet 2. december 2014
-
Artikel Dagbladet 2. december 2014
-
Artikel i Dagbladet om mødet 1. december 2014
Generel information om flygtninge i Roskilde
-
Røde Kors’ hjemmeside